Umanitatea este caracterul genului nostru; el nu ne e...

Citat de Johann Gottfried von Herder despre educație, caracter, scop, comoară, învățătură, exemplu, valoare, lume, cultură, imperfecțiuni umane

Umanitatea este caracterul genului nostru; el nu ne e însă înnăscut decât numai ca predispoziţie, şi de fapt trebuie educat. Noi nu îl aducem gata cu noi în lume, dar în lume el trebuie să fie ţelul străduinţelor, suma exerciţiilor, valoarea noastră, căci un caracter îngeresc la un om nu cunoaştem, şi când demonul care ne stăpâneşte nu este un demon uman, devenim nişte chinuitori ai oamenilor. Divinul în specia noastră este aşadar cultura umanităţii; toţi oamenii mari şi mici, legiuitorii, inventatorii, filozofii, poeţii, artiştii, fiecare om nobil vrednic în breasla sa, cu prilejul educării copiilor săi, al respectării obligaţiilor sale, prin exemplu, operă, rânduială şi învăţătură, a contribuit la aceasta. Ideea de umanitate este comoara şi câştigul de pe urma tuturor străduinţelor umane şi în acelaşi timp arta speciei noastre. Educaţia pentru ideea de umanitate este o operă care trebuie continuată fără încetare – sau vom coborî, atât clasele mai înalte cât şi cele de jos, înapoi la animalitatea crudă, la brutalitate.

Johann Gottfried von Herder
Citat de Johann Gottfried von Herder despre educație, caracter, scop, comoară, învățătură, exemplu, valoare, lume, cultură, imperfecțiuni umane.

Scrisori pentru promovarea ideii de "umanitate"

Johann Gottfried von Herder

Johann Gottfried von Herder 1744 - 1803, filosof, teolog si poet german

S-a născut pe: 25 aug 1744.
S-a stins din viaţa în data de 18 dec 1803, la vârsta de 59 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=