Trăim într-o lume în care, când eşti prosper şi bine...

Citat de Mircea Cartarescu despre valoare, cercetare, imperfecțiuni umane, ironie, numere, sentimente, scriitori, milă, tinerețe, jocuri

Trăim într-o lume în care, când eşti prosper şi bine hrănit, poţi avea sentimentul că totul e relativ, că toate valorile sunt consensuale şi negociabile. Că valori umane ca mila, suferinţa, credinţa, dragostea chiar, nu sunt altceva decât patetisme ieftine sau clişee culturale de mult uzate. Că arta este ironie şi experiment perpetuu, joc cu concepte la rândul lor negociabile. Că Dostoievski este un mare scriitor pentru că un număr de oameni au decis acest lucru printr-un fel de vot (fie el şi cenzitar). E o lume a spectacolului şi-a virtualităţii, a depeizării şi-a selecţiei naturale în toate zonele imaginabile: supravieţuiesc acele branşe ale ştiinţei care atrag mai multe fonduri pentru cercetare, acele genuri de filme care aduc mai mult profit, acele tipuri umane care se adaptează mai bine lumii uşoare, vesele şi apocaliptice prin care trecem ca-n vis.

Mircea Cartarescu
Citat de Mircea Cartarescu despre valoare, cercetare, imperfecțiuni umane, ironie, numere, sentimente, scriitori, milă, tinerețe, jocuri.

Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli

Mircea Cartarescu

Mircea Cartarescu 1956, romancier si poet roman

Perioada de viaţă: 1956
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=