Tinerii intelectuali judecă totdeauna un popor prin ce...

Citat de Mircea Eliade despre supraviețuire, posibilitate, păcat, suferință, adevăr, națiune, români, rușine, probleme, naștere

Tinerii intelectuali judecă totdeauna un popor prin ce creează, nu-l judecă prin ceea ce este, prin supravieţuirea lui. A crea este o concepţie individualistă; a fi aşa cum a lăsat Dumnezeu, este adevărata axă a spiritualităţii poporului. În concepţia poporului, nimic nu se creează, nimic nu se face; lucrurile vin şi pleacă, lucrurile se întâmplă. Dar aceasta este o problemă prea complicată pentru a o rezolva aici. Este adevărat că poporul românesc suferă de multe păcate, este adevărat că ne lipsesc multe axe – dar aceasta e condiţia noastră umană, acestea sunt posibilităţile noastre de a atinge universalitatea. Putem pleca de la ele, sau le putem ignora, pur şi simplu. Dar nu e nici cavaleresc, nici eficace – să ne fie ruşine că ne-am născut români, numai pentru simplul motiv că nu găsim în valentele româneşti ceea ce vrea Chestov sau Dostoiewski.

Mircea Eliade
Citat de Mircea Eliade despre supraviețuire, posibilitate, păcat, suferință, adevăr, națiune, români, rușine, probleme, naștere.
Mircea Eliade

Mircea Eliade 1907 - 1986, istoric și filosof al religiilor, eseist, prozator român și ulterior american

S-a născut pe: 13 mar 1907.
S-a stins din viaţa în data de 22 apr 1986, la vârsta de 79 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=