Tao este drumul şi drumeţul. Drumul fără început şi fără...

Definiţie de William Somerset Maugham despre succes, fum, atac, inocență, liniște, infinit, esențial, sfârșit, început, nimic

Tao este drumul şi drumeţul. Drumul fără început şi fără sfârşit pe care îl bătătoresc toţi muritorii, dar pe care nimeni nu l-a creat, căci drumul acesta este viaţa însăşi. El este totul şi nimic. Din el purced toate, toţi trec pe aici, îndreptându-se spre acelaşi infinit, se adaptează lui, ca să se întoarcă tot acolo de unde au plecat. Este un pătrat fără colţuri, un sunet pe care auzul nu-l poate percepe, o imagine cu forme neînchegate. Este o plasă imensă ale cărei ochiuri sunt largi ca nesfârşitul mărilor, şi totuşi nimic nu se poate strecura printre el. Este sanctuarul unde îşi găsesc cu toţii refugiu. Nu este nicăieri, dar nu e nevoie să te uiţi pe fereastră, ca să-l vezi lângă tine. De la el înveţi taina să nu mai doreşti dorinţe, ci să laşi lucrurile să-şi urmeze cursul lor. Este cel care se umileşte pentru a se mântui, căci cel ce se umileşte se va înălţa şi trufaşul se va umili. Decăderea este însăşi esenţa succesului, iar succesul nu este el însuşi decât o intermitenţă a decăderii, căci cine ţi-ar putea spune dinainte clipa când înfăţişarea unui lucru va întoarce cealaltă faţă. Cel care tânjeşte după dragoste, o va găsi în liniştea şi inocenţa începutului. Blândeţea asigură izbânda celui care atacă şi mântuire celui care se apară. Ca să fii puternic, va trebui să-ţi înfrângi înainte de toate, propriile tale porniri.

William Somerset Maugham
Definiţie de William Somerset Maugham despre succes, fum, atac, inocență, liniște, infinit, esențial, sfârșit, început, nimic.

Fumul amăgirilor, XLVIII

William Somerset Maugham

William Somerset Maugham 1874 - 1965, scriitor de povestiri, romancier englez

Numit(ă) și: W. Somerset Maugham.
S-a născut pe: 25 jan 1874.
S-a stins din viaţa în data de 16 dec 1965, la vârsta de 91 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=