Puţine persoane cunosc forţa acestor neobişnuite porniri...

Citat de Antoine François Prévost despre vulgaritate, mândrie, rușine, dispreț, plăcere, ură, durere, frică, conștiință, oameni

Puţine persoane cunosc forţa acestor neobişnuite porniri ale inimii. Îndeobşte, oamenii sunt supuşi numai la patru sau la cinci tensiuni, în cercul cărora îşi trăiesc viaţa şi la care se reduc toate frământările lor. Luaţi-le iubirea şi ura, plăcerea şi durerea, speranţa şi teama şi ei nu vor mai simţi nimic. Dar firile mai sensibile pot fi mişcate în mii de feluri. S-ar părea că aceşti oameni au mai mult de cinci simţuri, că pot primi idei şi senzaţii care depăşesc marginile obişnuite ale naturii; şi fiindcă au conştiinţa grandorii care-i înalţă deasupra a tot ce-i vulgar, de nimic altceva nu sunt mai mândri. Iată pricina pentru care ei îndură atât de greu dispreţul şi batjocura, iată de ce ruşinea este pentru ei un simţământ din cele mai violente.

Antoine François PrévostAbatele Prevost
Citat de Antoine François Prévost (Abatele Prevost) despre vulgaritate, mândrie, rușine, dispreț, plăcere, ură, durere, frică, conștiință, oameni.

Manon Lescaut

Antoine François Prévost (Abatele Prevost)

Antoine François Prévost (Abatele Prevost) 1697 - 1763, abate, romancier, istoric şi traducător francez

Cunoscut(ă) și ca: Abatele Prevost.
Numit(ă) și: Prévost d'Exiles.
S-a născut pe: 01 apr 1697.
S-a stins din viaţa în data de 23 nov 1763, la vârsta de 66 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=