Omul se îmbracă, are o locuinţă, vorbeşte, umblă,...

Citat de Honoré de Balzac despre boală, acasă, beție, existență, nevoie, reguli, evoluție, critică literară, fizică, cugetare

Omul se îmbracă, are o locuinţă, vorbeşte, umblă, mănâncă, merge călare sau cu trăsura, fumează, se îmbată şi se dezbată, acţionează după reguli date şi invariabile, în ciuda diferenţelor destul de neînsemnate ale modei, care măreşte sau simplifică lucrurile, însă rareori le desfiinţează. De aceea, codificarea legilor acestei existenţe exterioare, aflarea expresiei ei filosofice, constatarea neorânduielilor dintr-însa era o lucrare de cea mai mare însemnătate. Starea societăţii ne transformă nevoile, trebuinţele, preferinţele în răni, în boli, prin excesele la care ne dedăm, mânaţi de dezvoltarea pe care le-o imprimă gândirea. De aici şi titlul, preluat din ştiinţa medicală: unde nu există boală fizică, există boală morală. Patologia vieţii sociale este o Antropologie completă, de care lumea ştiinţifică, elegantă, literară şi familială duce lipsă.

Honoré de Balzac
Citat de Honoré de Balzac despre boală, acasă, beție, existență, nevoie, reguli, evoluție, critică literară, fizică, cugetare.

Patologia vieţii sociale

Honoré de Balzac

Honoré de Balzac 1799 - 1850, romancier francez

S-a născut pe: 20 may 1799.
S-a stins din viaţa în data de 18 aug 1850, la vârsta de 51 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=