Filosofarea este decizia de a retrezi originea, de a se...

Citat de Karl Jaspers despre acțiune, comunicare, origine, atenție, înțelegere, uitare, tăcere, voință, experiență, oameni

Filosofarea este decizia de a retrezi originea, de a se regăsi pe sine şi de a se ajuta cu toate puterile, prin acţiune interioară. Este adevărat că fiinţarea factică este primul lucru pe care-l atingem: este rezolvarea sarcinilor concrete, a imperativelor cotidiene. Însă voinţa de a duce o viaţă filosofică înseamnă să nu găseşti mulţumirea în acest cotidian, ci să trăieşti experienţa transformării muncii şi a împlinirii prin atingerea scopurilor în calea spre uitarea de sine şi astfel în pierdere şi culpă. Mai înseamnă luarea în serios a experienţei cu oamenii, a fericirii şi umilinţei, a reuşitei şi a eşecului, a întunericului şi obscurului, să nu uiţi, ci să-ţi însuşeşti în adâncul tău, să nu-ţi distragi atenţia, ci să prelucrezi în interiorul tău, să nu abandonezi, ci să clarifici, acesta este modul de viaţă filosofic. Poate fi atins pe două căi: în solitudinea meditaţiei, prin orice fel de contemplaţie, şi, pe de altă parte, printre oameni, prin comunicare, în înţelegere reciprocă, în acţiune comună, în discuţia şi tăcerea comună.

Karl Jaspers
Citat de Karl Jaspers despre acțiune, comunicare, origine, atenție, înțelegere, uitare, tăcere, voință, experiență, oameni.

Texte filosofice

Karl Jaspers

Karl Jaspers 1883 - 1969, filozof german

Numit(ă) și: Karl Theodor Jaspers.
S-a născut pe: 23 feb 1883.
S-a stins din viaţa în data de 26 feb 1969, la vârsta de 86 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=