Cu doctrina lui Marx se întâmplă acum ceea ce s-a...

Citat de Vladimir Ilici Lenin despre consolare, furie, revoluție, glorie, stat, minciună, învățătură, istorie, schimbare, spirit

Cu doctrina lui Marx se întâmplă acum ceea ce s-a întâmplat nu o dată în istorie cu doctrinele cugetătorilor şi ale conducătorilor revoluţionari ai claselor asuprite în lupta lor pentru eliberare. Atâta timp cât marii revoluţionari erau în viaţă, ei erau supuşi de clasele asupritoare la persecuţii permanente, doctrina lor era întâmpinată cu cea mai sălbatică furie, cu cea mai turbată ură, împotriva ei se declanşau cele mai deşănţate campanii de minciuni şi calomnii. După moartea lor, se fac încercări de a-i transforma în icoane inofensive, de a-i canoniza, ca să zicem aşa, de a le înconjura numele cu o oarecare aureolă de glorie, pentru consolarea claselor asuprite şi pentru înşelarea acestora, golind învăţătura revoluţionară de conţinutul ei, tocindu-i ascuţişul revoluţionar şi vulgarizând-o. Burghezia şi oportuniştii din rândurile mişcării muncitoreşti se întâlnesc astăzi pe terenul acestei prelucrări a marxismului. Ei uită, denaturează, estompează latura revoluţionară a învăţăturii, spiritul ei revoluţionar. Este pus pe primul plan, este proslăvit ceea ce este acceptabil sau pare a fi acceptabil pentru burghezie.

Vladimir Ilici LeninLenin
Citat de Vladimir Ilici Lenin despre consolare, furie, revoluție, glorie, stat, minciună, învățătură, istorie, schimbare, spirit.

Statul şi revoluţia

Vladimir Ilici Lenin

Vladimir Ilici Lenin 1870 - 1924, comunist politician și revoluționar rus

Cunoscut(ă) și ca: Lenin.
Numit(ă) și: Ulianov.
S-a născut pe: 22 apr 1870.
S-a stins din viaţa în data de 21 jan 1924, la vârsta de 53 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=