Către mijlocul secolului al XIX-lea, ultimul reprezentant...

Citat de Jules Verne despre aptitudine, suferință, bogăție, artiști, familie, prietenie, destin, îngrijorare, naștere, muzică

Către mijlocul secolului al XIX-lea, ultimul reprezentant al boierilor Gorj era boierul Radu. Născut în castelul din Carpaţi, îşi văzuse familia stingându-se în jurul lui, în primii ani ai tinereţii. La douăzeci de ani se pomeni singur pe lume. Toţi ai săi căzuseră an de an, precum crengile fagului secular de care superstiţia populară lega însăşi soarta cetăţuii. Fără rude, ba s-ar putea spune şi fără prieteni, ce va face boierul Radu pentru a umple răgazurile plictisitoarei singurătăţi pe care moartea o iscase în jurul său? Care-i erau gusturile, înclinaţiile aptitudinile? Nu i se cunoştea nici una, în afara unei patimi nestăvilite pentru muzică, îndeosebi pentru cântul marilor artişti ai vremii. Aşa că, lăsând în grija unor bătrâne slugi castelul, de pe atunci tare părăduit, pieri într-o bună zi. Şi tot ce se află mai târziu a fost că-şi întebuinţa averea, care era foarte însemnată, pentru a străbate cele mai de seamă centre lirice ale Europei, teatrele din Germania, din Franţa şi Italia, unde-şi putea astâmpăra nesătulele sale pofte. Era un excentric, pentru a nu spune un maniac? Ciudăţenia felului său de viaţă îngăduia asemnea păreri.

Jules Verne
Citat de Jules Verne despre aptitudine, suferință, bogăție, artiști, familie, prietenie, destin, îngrijorare, naștere, muzică.

Castelul din Carpaţi

Jules Verne

Jules Verne 1828 - 1905, scriitor francez

Numit(ă) și: Jules Gabriel Verne.
S-a născut pe: 08 feb 1828.
S-a stins din viaţa în data de 24 mar 1905, la vârsta de 77 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=