Biserica a pus dintotdeauna accentul pe eradicare (a...

Citat de Friedrich Wilhelm Nietzsche despre atac, pasiune, voință, răzbunare, slăbiciune, luptă, putere, viață, măsură, nevoie

Biserica a pus dintotdeauna accentul pe eradicare (a senzualităţii, a mândriei, a setei de putere, setei de câştig, setei de răzbunare), dar a ataca pasiunile la rădăcină înseamnă a ataca viaţa la rădăcină: practica bisericii e ostilă vieţii. Acelaşi mijloc: castrare, eradicare, e ales instinctiv în lupta cu o poftă de către cei prea lipsiţi de voinţă, prea degeneraţi pentru a-şi putea impune o măsură în aceasta, de acele naturi având nevoie de o trappe, metaforic vorbind (şi nemetaforic), de o irevocabilă declaraţie oarecare de duşmănie, de o prăpastie între ei şi pasiune. Mijloacele radicale le sunt indispensabile doar degeneraţilor; slăbiciunea voinţei, mai precis incapacitatea de a nu reacţiona la un stimul, nu e ea însăşi decât o altă formă de degenerare.

Friedrich Wilhelm Nietzsche
Citat de Friedrich Wilhelm Nietzsche despre atac, pasiune, voință, răzbunare, slăbiciune, luptă, putere, viață, măsură, nevoie.

Amurgul idolilor

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche 1844 - 1900, filozof existentialist german

Numit(ă) și: Friedrich Nietzsche.
S-a născut pe: 15 oct 1844.
S-a stins din viaţa în data de 25 aug 1900, la vârsta de 55 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=