Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu

Biografie Corneliu Zelea Codreanu (1899 - 1938)

Liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică

S-a născut pe 13 sep 1899.
S-a stins din viaţa în data de 30 nov 1938, la vârsta de 39 ani.
Ţara de origine România
Citate de Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu (n. 13 septembrie 1899 la Huși - d. 30 noiembrie 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscuți și sub numele de Legionari, Mișcarea legionară sau neoficial, „Cămășile Verzi”). Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizației până la moartea sa, în timpul detenției.
Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la 13 septembrie 1899 la Huși, cu numele Corneliu Zieliński. În anul 1902 tatăl său, Ion Zieliński și-a romanizat numele în Zelea Codreanu. Mama sa, Eliza născută Brauner era de origine germană-bavareză Corneliu a fost botezat într-o biserică ortodoxă odată cu părinții săi, care s-au convertit și ei, la credința ortodoxă.
Corneliu și tatăl său, Ion Zelea Codreanu, s-au străduit să-și afișeze o origine neaoș-română, reclamându-se a se trage dintr-o veche familie de răzeși și arătând că numele Zelea ar fi provenit de la zale și nu de la Zieliński, care înseamnă în poloneză Codreanu. A urmat cursurile școlii primare la Iași și Huși, iar între anii 1912-1916 a fost înscris la liceul militar de la Mănăstirea Dealu.
La 16 ani a fost combatant voluntar în Primul Război Mondial, fără a fi împlinit vârsta minimă pentru încorporare. Între 1917 și 1918 a urmat cursurile Școlii Militare de Infanterie de la Botoșani.
A aderat la Garda Conștiinței Naționale în 1919, atras de caracterul anticomunist al organizației. În 1920 a participat la acțiunile de înăbușire a revoltei comuniste de la Atelierele CFR Nicolina.
Admis la facultatea de drept din Iași, a devenit președintele Societății studenților la drept, organizație pe care a dizolvat-o pentru a fonda, în 1922, „Asociația Studenților Creștini”. În semn de protest față de decizia rectoratului universității de a începe anul școlar fără tradiționala slujbă religioasă, Codreanu s-a baricadat în interiorul instituției. Din cauza acestei acțiuni a fost exmatriculat. A plecat în Germania, unde a studiat timp de câteva luni la Berlin și Jena. În timpul șederii în Germania a participat la mitinguri organizate de Hitler și s-a lăsat cucerit de doctrina hitleristă. Codreanu a fost impresionat mai ales de unitățile paramilitare naziste Sturmabteilung - SA care, prin acțiunile lor din anii 20, violente și contrare legii, erau folosite ca instrument de convingere a oponenților mișcării naziste aflată în plină ascensiune.
În iunie 1925, Codreanu s-a căsătorit cu Elena Ilinoiu, fiica lui Constantin Ilinoiu. Sub auspiciile unor colaboratori și simpatizanți ca A.C Cuza, generalul Macridescu, George Niculescu și alții, a fost organizat un spectacol-demonstrație politică în care mirii purtau costume naționale albe și pe cap pirostrii cu crucea în creștet și svastică pe frunte.

Cariera politică
Reprimit la studii la Universitatea din Iași ca urmare a intervențiilor profesorului A. C. Cuza, prieten al familiei și totodată protectorul și mentorul său spiritual, Codreanu se reîntoarce în țară și își reia studiile pentru o perioadă de timp scurtă. În acest răstimp participă la demonstrațiile studențești care cereau limitarea numărului evreilor în învățământul superior („numerus clausus”).
În 1923 fondează împreună A. C. Cuza Liga Apărării Naționale Creștine (L.A.N.C.), partid antidemocrat și antisemit.
În 1924, în urma unei altercații este implicat într-un proces la care, în sala de judecată, în fața instanței, îl împușcă pe prefectul de poliție Manciu, care il agresase la rândul său anterior, dar este achitat pe motiv că acționase în legitimă apărare. Este vorba de primul dintr-o serie de asasinate politice (crima politică anterioară din România modernă a fost asasinarea lui Barbu Catargiu în 1863).
Din cauza unor disensiuni apărute în L.A.N.C., Codreanu se desprinde de mișcare și, împreună cu Ion Moța, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneață și Radu Mironovici, fondează mișcarea paramilitară „Legiunea Arhanghelul Mihail”.
În anii următori, au loc o serie de manifestații ample împotriva „corupției parlamentare, a evreilor și a comunismului”.
Cucerit de manifestațiile teatrale, de paradă, de care se folosea propaganda nazistă în Germania, Codreanu, pentru a-i atrage pe țărani la ideologia sa și pentru a le obține voturile, vizitează satele îmbrăcat în costum național și călare pe un cal alb. În 1931 este ales în parlament deputat de Neamț, obținând, conform documentelor vremii, 11.300 voturi valid exprimate. În 1932, devine pentru a doua oară parlamentar, candidând în județul Tutova, cu 5.600 de voturi.
Codreanu a imprimat, ca trăsătură fundamentală a Legiunii Arhanghelul Mihail, promovarea ortodoxismului naționalist, stabilind o legătură structurală între creștinismul ortodox și „românitate”, ca o deosebire de fascismul lui Mussolini, deși dorea transformarea României în stat fascist, după modelul italian. Ideologiile fascistă și nazistă erau folosite ca substrat de îndoctrinare în cuiburile legionare.

Cultul morții
O altă trăsătură fundamentală a Legiunii a fost cultul morții, considerată ca o alternativă preferabilă într-o situație conflictuală.

Violențe
În 1933, Codreanu întemeiază - ca expresie politică a Mișcării Legionare - partidul Totul pentru Țară (prezidat de ing. Gheorghe Clime), cu o platformă-program atât de violent fascistă, antisemită și antioccidentală, încât prim-ministrul liberal I. G. Duca, delegat de Carol al II-lea să organizeze alegerile, îi interzice participarea la alegeri. Duca e asasinat după trei săptămâni de un grup de trei legionari. Stere Ciumetti, secretarul Mișcării Legionare, este asasinat în replică la 29 decembrie, în același an, din ordinul lui Victor Iamandi, ministrul liberal al justiției, corpul său fiind aruncat într-un lac bucureștean. Printre inculpații în procesul intentat asasinilor lui Duca, în afară de Codreanu, au compărut și generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, Nichifor Crainic și alții sub acuzația de conspirație criminală. Codreanu a fost achitat din nou, instanța considerând că nu era vinovat de crimă, deși el avea teoretic controlul absolut asupra organizației.

La 24 septembrie 1934, Codreanu a convocat „Consiliul de onoare al Legiunii” pentru a-l judeca pe ziaristul legionar și anticodrenist Mihai Stelescu pentru că acesta publicase în ziarul la care lucra un articol care-l critica pe Codreanu și că ar fi organizat un atentat la viața „Căpitanului”. Consiliul, respectiv Codreanu, l-a declarat pe Stelescu „vinovat de înaltă trădare față de Legiune și căpitan” și a decis excluderea lui Stelescu din mișcare cu precizarea „Acord lui Stelescu dreptul ca într-un viitor cât mai îndepărtat, care rămâne la aprecierea mea, să-și poată răscumpăra în fața aceluiași Consiliu de Onoare convocat de mine în acest scop, numai prin jerfă, onoarea pierdută și păcatul făptuit”.

Dar Stelescu și-a continuat critica la adresa „Căpitanului”, pe care l-a făcut laș, desfrânat și slab orator. În 1936, un grup de zece legionari, studenți la teologie, pătrunde în spitalul în care era internat și îl împușcă pe Stelescu în patul de spital, după care îi ciopârțesc cadavrul cu topoarele, dansând în jur și murmurând psalmi pentru odihna celui ucis. Grupul de criminali trimis de „Căpitan” ca să-l pedepsească pe disident a primit porecla „Decemviri” („zece bărbați”), iar cei care l-au pedepsit pe I. G. Duca au fost numiți „Nicadori”.
Făptașii s-au predat poliției și au fost omorâți la rândul lor, în1938, odată cu Codreanu.

Procesul și moartea
În urma unui răspuns dat lui Nicolae Iorga, care luase poziție față de Mișcarea Legionară („ești un necinstit sufletește”), este trimis în instanță pentru ultraj adus unui demnitar în exercițiul funcțiunii. Condamnat la șase luni detenție, în luna mai 1938 este rejudecat și condamnat la zece ani de muncă forțată.
În noaptea de 29/30 noiembrie 1938 Codreanu este omorât (sugrumat), împreună cu alți 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii), de jandarmii care îi transportă pe deținuți la închisoarea Jilava. Incidentul are loc în pădurea Tâncăbești, din apropierea capitalei. Motivul oficial: încercarea de evadare, dar s-a dovedit ulterior prin mărturiile participanților că motivul real l-a reprezentat un ordin direct dat de Carol al II-lea.

Legiunea s-a scindat în două tabere inamice, „simiștii”, gruparea majoritară condusă de Horia Sima și „codreniștii”, conduși de Ion Zelea Codreanu (tatăl), care l-a acuzat pe Sima de a fi fost spion al lui Moruzov, delapidator (a fondurilor primite de la germani la Viena pentru a organiza o armată legionară/ anti-sovietică), că l-a turnat pe „Căpitan” și i-a trădat „cauza”, etc.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu

Justiţia care judecă după ordin şi nu după conştiinţă, nu...

Citat de Corneliu Zelea Codreanu despre justiție, conștiință
Corneliu Zelea Codreanu

Teoria care ne îndeamnă să intrăm toţi în partide, pentru...

Citat de Corneliu Zelea Codreanu despre apă, început, noapte
Corneliu Zelea Codreanu

Frăţia de Cruce însemnează frăţia până la moarte în jurul...

Citat de Corneliu Zelea Codreanu despre frăție, sfinți, suflet, iubire, bunul simț, simț, moarte
Corneliu Zelea Codreanu

Cea dintâi problemă care ni se punea era aceasta: cine...

Citat de Corneliu Zelea Codreanu despre trădare, dușmani, vinovăție, ură, calitate, pedeapsă, români, probleme, singurătate, țară

Citate de Corneliu Zelea Codreanu, teme

Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Acasă Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Apă Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Armonie Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Bine Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Bunul simț Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Calitate Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Casă Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Căutare Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Cer Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Conflict Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Conspiraţie Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Conștiință Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Credință Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Curaj Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Cuvânt Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Democrație Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Determinare Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Dezordine Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Dictatură Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Dreptate Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Dumnezeu Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Dușmani Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Fapte Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Față Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Forță Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Frăție Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Frică Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Frumusețe Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Guvernare Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Început Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Infractori Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Îngrijorare Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Inimă Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Înțelepciune Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Istorie Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Iubire Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Justiție Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Lege Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Lume Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Luptă Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Mândrie Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Minte Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Moarte Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Morală Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Muncitori Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Națiune Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Natură Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Necesitate Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Nedreptate Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Noapte Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Nume Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Oameni Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Onoare Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Pământ Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Pedeapsă Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Politică Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Probleme Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Prostie Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Putere Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Respect Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Români Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Rușine Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Sănătate Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Sânge Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Școală Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Scop Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Șefi Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Sfinți Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Simț Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Singurătate Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Speranță Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Stat Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Sublim Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Suferință Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Suflet Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Tăcere Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Țară Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Tinerețe Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Trădare Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Ură Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Viață Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Victorie Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Viitor Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Vinovăție Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Voință Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Vreme Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Zi Citate de Corneliu Zelea Codreanu despre Zi de naștere